2013. december

Mozgókép

Elhunyt Paul Crouch, a TBN alapítója

79 éves korában elhunyt Paul Crouch amerikai televíziós evangélista, a Trinity Broadcasting Network (TBN) alapítója. Crouch az evangéliumi kereszténység legsikeresebb és legkiterjedtebb médiabirodalmát építette fel. A TBN és 26 globális hálózata valamennyi lakott földrészt eléri 84 műholdas csatornán, valamint több mint 18 ezer tévé- és kábeltárscsatornán keresztül. A floridai Orlandóban pedig keresztény szabadidőparkot is létrehoztak.

„Ma nagyapám, idősebb Paul Crouch a mennybe, az Úrhoz költözött. Köszönjük az imáikat” – közölte november 30-án a Twitteren Crouch unokája, Brandon.

A tévéevangélista 79 éves korában, hosszú betegeskedés után hunyt el. Több mint egy évtizede küzdött szívproblémákkal, két évvel ezelőtt vértolulásos szívelégtelenség miatt kórházba került, tavaly pedig pacemakert kapott. Októberben újra kórházi kezelésre szorult, miután rosszul lett az egyik texasi TBN-állomás látogatásakor: egy ideig lélegeztetőgépre kellett kapcsolni. November elején viszont úgy tűnt, javul az állapota, és hazaengedték Kaliforniába. Elköltözésének hírére a keresztény közösség valamennyi vezetője és prominens személye együttérzését fejezte ki a családnak, méltatva Crouch egyedülálló munkásságát és hagyatékát.

Paul Franklin Crouch 1934. március 30-án az Isten Gyülekezetei nevű pünkösdi felekezethez tartozó szegény misszionáriusok gyermekeként látta meg a napvilágot a Missouri állambeli St. Joseph-ben. Szülei egykor Egyiptomban éltek, ott próbálták terjeszteni a keresztény hitet. Mivel Crouch is erős elhivatottságot érzett arra, hogy kivegye részét a keresztény szolgálatból, Springfieldben (Missouri) a Központi Bibliai Intézetbe járt, ahol 1955-ben teológiai diplomát szerzett. Ez idő alatt került először kapcsolatba a média világával: a főiskola rádióállomásának létrehozásában segédkezett.

1957-ben feleségül vette Janice Bethanyt, majd a dél-dakotai Rapid Citybe költöztek, ahol bemondóként kezdett dolgozni egy helyi rádiónál, de tehetsége hamar utat tört, és az állomás programigazgatója lett. Nem sokkal később a média újabb területét ismerhette meg: a televíziózást, miután az NBC helyi társcsatornájának vezetésével bízták meg. Négy év múlva viszont a házaspár már Kaliforniában élt, ahol az Isten Gyülekezeteinek vezetősége arra kérte fel Crouch-ot, hogy szervezze meg és működtesse a felekezet új televíziós és filmgyártó részlegét. Ennek eredményeképpen ismerhettek meg keresztény filmeket és audiovizuális produkciókat. 1965-ben innen is továbblépett, hogy a kaliforniai Coronában egy rádióállomás vezetője legyen, amiben végül kisebb tulajdoni részt is vásárolt. Öt évvel később pedig egy San Bernardinó-i gyülekezet tulajdonában álló keresztény rádió- és tévécsatornát igazgatott.

1973-ban azonban felesége támogatásával hitben kilépett, és megalapította a Trinity Broadcasting Network nevű keresztény televízióhálózatot, amely nem az első keresztény állomás volt az Egyesült Államokban, Pat Robertson ugyanis már a hatvanas években létrehozta a CBN-t. A TBN-t is szerény kezdetek jellemezték: egy évvel később tudták csak megvásárolni a hálózat első állomását Dél-Kaliforniában. A fordulópont a hetvenes évek közepén jött, amikor is Crouch elmondása szerint látomást kapott Istentől: Észak-Amerika térképe jelent meg a helyiség plafonján, ahol tartózkodott. A térkép ceruzavékonyságú fénysugarakból állt, amelyek minden irányba világítottak. Amikor megkérdezte Istent, hogy mit jelent, amit lát, egy szót kapott válaszként, azt, hogy „műhold”. Ezt követően kezdett tévéállomásokat vásárolni, majd felhalmozni a kábel- és a műholdas csatornákat. A TBN kiterjedését és ambícióit tekintve az elmúlt negyven évben az élre tört: az Egyesült Államok legnézettebb keresztény csatornája és a világ legnagyobb vallásos műsorszolgáltatója lett. A kaliforniai Costa Mesa központú hálózat saját állításuk szerint 84 műholdas csatornán, valamint több mint 18 ezer tévé- és kábel- társcsatornán keresztül éri el a világ összes kontinensét, Antarktiszt leszámítva. A 24 órás csatornákon kizárólag keresztény témájú műsorok láthatók, de rendkívül sokféle műfajban: többek között istentiszteleteket, filmeket, magazin műsorokat, rajzfilmeket, zenés műsorokat, sorozatokat, szappanoperákat és vetélkedőket sugároznak. Emellett a TBN egy bibliai tematikus parkot is működtet a floridai Orlandóban, Szentföld Élmény néven.

Paul és Janice nemcsak alapítói, hanem arcai is voltak a TBN-nek: műsort is vezettek, amelyben a keresztény világ valamennyi meghatározó személyisége a vendégük volt. A TBN-nél évente kétszer tartottak adomány gyűjtő adásokat, amelyek során általában 90 millió dollárt gyűjtöttek össze egy évre, ami főként alacsonyabb jövedelmű amerikaiak kisebb összegű támogatásaiból tevődött össze. Crouch a bevételek jelentős részét karitatív célokra: ingyenkonyhákra, hajléktalanszállásokra, valamint felesége nemzetközi segélyszervezetére fordította. 2011-ben például több mint 150 kisebb tv-állomást adományozott a Kisebbségi Média és Telekommunikációs Tanácsnak, amely kisebbségeknek, nőknek és olyan közösségeknek teszi lehetővé, hogy tévéjük és rádiójuk legyen, akiknek nincsen erőteljes képviseletük.

Az utóbbi években egyébként Crouch Matthew nevű fia vette át a TBN napi szintű irányítását, másik fia, az ifjabb Paul Crouch pedig a világ legnagyobb afroamerikai vallásos hálózatánál, a The Word Networknél tevékenykedik.

Felesége, Janice Crouch
Felesége, Janice Crouch

A sikerek mellett azonban Crouch komoly megpróbáltatásokat és támadásokat élt át. Némelyek extravagáns életmóddal vádolták, illetve azzal, hogy elpazarolja a nézőktől érkezett milliós adományokat. Tavaly pedig saját családjából érte „övön aluli ütés”: Brittany Koper nevű unokája pénzügyi visszaélések miatt tett feljelentést ellene. Koper, aki korábban a TBN-nél dolgozott, vádjaival telekürtölte a sajtót. A The New York Timesnak azt állította, hogy munkája során az volt a feladata, hogy a személyes költekezésekből valahogy szolgálati költségeket csináljon, és extrémebb kiadásokról számolt be részletesen. Crouch-ék tagadták a vádakat, a hálózat egyik ügyvédje pedig azzal vágott vissza, hogy Koper és férje, akiket elbocsátottak a TBN-től, 1,3 millió dollárt loptak. A „vita” komoly törést okozott a családban: Koper édesapja, az ifjabb Paul Crouch emiatt távozott a TBN igazgatóságából. Elmondása szerint a két szemben álló fél között „közvetíteni” az egyik legnehezebben elviselhető dolog volt az életében.