2001. február-március

Korrajz

Hollywoodi mérce, bibliai kifogások

Válási járvány a keresztények között

"Széttört házasságok és erkölcsi bukások példátlan szaporodásának lehetünk tanúi" – írja a Charisma című amerikai keresztény magazin februári számában egy neves pünkösdi-karizmatikus pásztor. Jack Hayford szerint a "házasságtörések és válások járványa" alól a keresztény vezetők sem számítanak kivételnek. Ezt a diagnózist erősíti meg a George Barna Közvélemény-kutató Intézet 1999 végén készített felmérése, amely megállapította: ma a magukat újjászületett kereszténynek mondó amerikaiak közül többen válnak el, mint azok, akik nem tartják magukat kereszténynek. Mi áll e megdöbbentő adatok mögött?

Jack Hayford

Jack Hayford szerint a válság különösen azóta mélyült el, hogy a kilencvenes évek második felében nyilvánosság elé kerültek a hírek több neves evangéliumi prédikátor, ismert ifjúsági vezető és keresztény televíziós sztár válásáról. "A nyáj a pásztort követi, a sokaság pedig a jól látható példákat másolja. A problémákkal küszködő házaspárok feladják ellenállásukat a válással vagy az erkölcstelenséggel kapcsolatos társadalmi közönnyel szemben, amikor látják, hogy a szellemi hősöknek tekintett emberek házassága összeomlik. Ez igazolja számukra is ezt a megoldást."

Az elmúlt évben nagy feltűnést keltett, amikor egy dél-afrikai pünkösdi pásztor, Ray McCauley huszonegy évi házasság után különvált feleségétől, Lindától. A Sunday Times című johannesburgi lap beszámolója szerint a "legismertebb dél-afrikai karizmatikus házaspár" válásának – amelyet Linda McCauley kezdeményezett – híre "sokkolta a húszezer fős Rhema Gyülekezet híveit". Ray ügyvédje tagadta, hogy a válásban egy "harmadik fél" is szerepet játszott volna: "Ügyfelem többszöri kísérlete ellenére, amellyel a házassági problémákat orvosolni kívánta, a házasság összeomlása teljesnek és visszafordíthatatlannak látszik." Miután volt feleségét egyházából is kizáratta, Ray McCauley továbbra is a Rhema Gyülekezet pásztoraként szolgál. Ezt a gyülekezet szóvivője azzal indokolta, hogy a válást a feleség kezdeményezte. A trauma következtében Ray McCauley jobb pásztorrá, megértőbb és együttérzőbb emberré vált – állította a Charisma tavaly októberi számában Ron Steele, a Rhema Gyülekezet szóvivője.

Linda McCauley hétéves kislányával a floridai Tampába költözött. Ray pásztor barátnője néhány héttel később beköltözött a dél-afrikai családi lakba. A volt feleség szerint férje évek óta brutálisan bánt vele, és így kényszerítette ki a válást.

Még több kárt és zavart okozhat az egyházban, amikor egy pásztor a válásra teológiai magyarázatot próbál meg fabrikálni. Egy tízezer fős Los Angeles-i pünkösdi gyülekezet harmincöt éves vezetője, Clarence McClendon tavaly májusban döntött úgy, hogy tizenhat év házasság után elválik feleségétől, Tammerától. McClendon pásztor a válóper lezárulta után hét nappal, július 22-én új asszonyt vezetett az oltárhoz, a harmincéves Priscilla Delgadót. Az elegáns kaliforniai üdülőhelyen, Malibuban tartott esküvői ceremóniát az ismert atlantai pásztor, Earl Paulk vezette.

A volt feleség a Charisma érdeklődésére elmondta, hogy férje már öt éve próbált kiszabadulni a házasságból: "Nem akartam a válást – mondta Tammera –, amikor végül beleegyeztem, Clarence arra kért, hogy én adjam be a keresetet, mivel roszszul venné ki magát a szolgálatára nézve, ha ő kezdeményezné." Tammera szerint férje közölte vele, hogy – úgymond – Isten megmutatta, kit kell elvennie feleségül. "Hogyan mutathatna neked Isten egy másik asszonyt, amikor már van feleséged?" – kérdezte ekkor Tammera férjétől, aki ezzel szemben azt állítja, hogy "Isten nem a házasságra adott elhívást, hanem a szolgálatra". A férfi új társával az oldalán tovább vezeti Harvest International (Nemzetközi Aratás) elnevezésű gyülekezetét, és a Charisma értesülései alapján vállalta, hogy az elkövetkező tíz év során megfelelő ellátást biztosít volt felesége és három kisgyermekük számára.

"Számos ironikus elem van abban, hogy egy ilyen bibliaellenes indoklás ebben a kompromittált helyzetben elhangozhatott – állítja a McClendon házaspár válására utalva Jack Hayford –, ám a tragikus lényeg az, hogy sok ezer ember vagy elfogadta szellemi kijelentésnek a pásztor magyarázatát, vagy nem érdekelte őket, hogy amit mond, ellentétes a Bibliával." Hayford "a szolgálat a házasság felett" ideológiával szemben leszögezi: a Szentírás szerint egy házasságban élő vezetőnek a házastársa felé kifejezett elkötelezettsége határozza meg a jogát arra, hogy Krisztus szolgájaként vezesse a gyülekezetet, és a családjával való viszony minősége mutatja meg, milyen a viszonya Krisztus megbízottjaként a gyülekezetével.

A válás utáni "gyógyulás" megható történetei ma friss karrierlehetőséget is kínálnak egyes "teljes evangéliumi" lelkészek számára. Ilyen például a "megtört asszonyok" felé való, önálló női szolgálatok iránti hatalmas érdeklődés, amelyek a keresztény magazinok egyik kedvenc témájává váltak az utóbbi időben. A válás után ilyen szolgálatot kezdett Tammera McClendon és Linda McCauley is.

Sandi Patty házassága alatt is viszonyt folytatott. Válás: boldog újrakezdés?

Egy további jellegzetes történet a Bakker család szappanoperába illő élete. A nyolcvanas évek végén botrányba keveredett, majd gazdasági visszaélések miatt börtönbe került televíziós prédikátor, Jim Bakker nemrég boldogan mondta a CNN műsorvezetőjének, Larry Kingnek, hogy "újjászületett", mióta elvette új feleségét, Lorit. Előző házasságát harminc évi együttlét után volt felesége, Tammy akkor bontotta fel, amikor Jim börtönbe került. Miután kiszabadult, a most hatvanéves Jim Bakker úgy gondolta: ha az Isten akarata számára, hogy egyedül maradjon, akkor elfogadja, de azért ad még egy kis időt a végleges döntés előtt. A "nagy találkozás" éppen egy héttel a kitűzött határidő előtt történt, amelyet néhány hét múlva esküvő követett. "Isten megmondta, hogy az utolsó időkben gyors munkát fog végezni, és ez egy ilyen gyors munka volt"– magyarázta Jim. A nagy nyilvánosságot kapott új házasság segítette Bakker visszatérését a keresztény televíziózásba. Időközben a volt feleség, Tammy is férjhez ment Jim régi munkatársához és barátjához, Roe Messnerhez. Larry King meghívására Jim és Tammy új házastársaikkal az oldalukon sok millió néző előtt együtt mondhatták el romantikus történetüket a "fájdalmas elválásról" és a "boldog újrakezdésről". A hetedik házasságában élő műsorvezető érthető módon nagy együttérzéssel faggatta a "többszörösen újjászületett" keresztény vezetőket életük fordulatairól.

Jim Bakker

A pásztorok és a televíziós prédikátorok mellett leginkább a keresztény szórakoztatóipar ünnepelt sztárjai azok, akikre hívők milliói figyelnek. A US News and World Report című hetilap nemrég arról számolt be, hogy a keresztény könnyűzenei lemezek forgalma az elmúlt négy évben 75 százalékkal növekedett, és mára Amerikában az eladások száma meghaladja a klasszikus és jazz zenei lemezek együttes forgalmát. Miközben a legnépszerűbb evangéliumi keresztény zenészek dalai újabban a világi slágerlistákra is felkerülnek – ami korábban szinte elképzelhetetlen volt –, az előadók magánélete egyre inkább hollywoodi mintákat kezd el követni. Sandi Patty, Michael English, Denice Williams, Sheila Walsh, Larry Norman, Tom Howard házassága éppúgy felbomlott, mint az ünnepelt előadópár, Amy Grant és Gary Chapman álomfrigye. A több mint 18 millió eladott lemezzel a legsikeresebb keresztény előadónőnek számító Amy Grant néhány éve még úgy nyilatkozott, hogy a zenén kívül családja, férje és három gyermeke tölti ki mindennapjait. Amikor azonban 1999-ben nyilvánosságra került, hogy tizenhat év házasság után elválik férjétől, a The Tennessean című lapnak már másképp beszélt a házasságáról: "Megpróbáltuk, és újra megpróbáltuk. Úgy éreztem, hogy a legtöbbet adom, de nem működött. És akkor menni kell…" És Amy Grant ment, egyenesen egy másik countryzenész, Vince Gill karjaiba, akivel már 1993 óta ismerték egymást. Gill 1997-ben vált el feleségétől. Amy Grant karriere töretlenül folytatódott: a válás után kiadott Emlékezetes karácsony című albumán szereplő – a családról és hitről szóló – dalok sikere nyomán az énekesnőt idén februárban meghívták az ABC televízió milliomos rocksztárokat felvonultató show-műsorába, olyan hírességek oldalán, mint a Backstreet Boys, Duran Duran vagy Ozzy Osbourne. A show tehát megy tovább, az énekesnő továbbra is keresztény tömegek számára mintakép, akik közül – sajnos – egyre többen tudnak együtt érezni Grant olyan dalszövegeivel, mint a "Hagyj magad mögött mindent, a változás után könynyebb lesz"; vagy: "Talán egy nap átlátunk majd a könnyeinken."

Amy Grant és Gary Chapman

Idén március elején történt a keresztény könnyűzene történetében eddig példátlan eset, amikor a színpadra készülő Raze rapegyüttes egyik alapítóját, Ja’Marc Davist a rendőrség letartóztatta ötszöri szexuális zaklatás, háromszori nemi erőszak és kiskorúak (a zenekar fellépésein háttértáncosként közreműködő tizenhárom lány) ellen elkövetett három rendbeli szodómia vádjával. A rendőrség az 550 ezer dolláros óvadék ellenére sem volt hajlandó szabadlábra helyezni a zenészt. A megdöbbentő eset mindössze egy nappal azt követően történt, hogy a népszerű zenekart két kategóriában is jelölték a keresztény zene csúcsának számító Dove-díjra. A letartóztatás nem befolyásolja a döntést: "ha ők nyerik a versenyt, vihetik a díjat" – nyilatkozta a Gospel Music Association (GMA) elnöke, Frank Breeden, aki magyarázatként hozzátette: "Sajnos, volt már a múltban is olyan helyzetünk, hogy a művészeink egyike-másika erkölcsi nehézségbe került." A legismertebb ilyen eset 1994-ben történt, amikor a több kategóriában is Dove-díjat nyert énekesről, Michael Englishről kiderült, hogy egy énekesnő teherbe esett a nős művésztől. A házasságtörő kapcsolat akkor még olyan felháborodást váltott ki, hogy English visszaadta a díjakat a GMA-nek. Ez az idő a múlté. A Raze zenekar megfogyatkozott létszámban, megszakítás nélkül folytatja harminc várost érintő keresztény evangelizációs turnéját, amelynek a keretében iskolákban is tartanak előadást, hogy a "szex, drog és erőszak pozitív alternatíváit" népszerűsítsék.

Szintén tavaly nyáron jelentette be a keresztény televíziós adásokból jól ismert Power Team alapítója, John Jacobs, hogy 16 évi házasság után elválik feleségétől. A magát a világ egyik legerősebb emberének állító Jacobs az ún. "erőevangelizáció" megteremtőjének számít, hírnevét a látványos body-building elemeket a prédikációval vegyítő show-műsoraival alapozta meg. A válásáról szóló rövid bejelentésében "a házasság kezdetére viszszavezethető, áthidalhatatlan nézetkülönbségekre" hivatkozott okként. A teleevangélisták a válás területén is megelőzték korukat. Richard Roberts, az Oral Roberts Egyetem alapítójának fia, a neves pünkösdi-karizmatikus intézmény jelenlegi elnöke még a hetvenes évek végén esett át egy váláson. Volt felesége, Patti szerint az ifjú Richard "materialista, érzelmileg sekélyes és éretlen volt". Bár Roberts a Charismának adott hosszú interjúban nem beszél több mint két évtizeddel ezelőtti válása okairól, de azt elismeri, hogy későn érő típusként csak a harmincas éveiben nőtt be a feje lágya. 1980-ban újra megnősült, három gyermekük született. A ma 52 éves Richard Roberts 1993-ban vette át apjától az ORU egyetem igazgatását.

Richard Roberts nyilatkozata szerint

Kevésbé volt szerencsés Robert Tilton, a nyolcvanas évekbeli nagy sikerű Siker és élet (Success- N-Life) című keresztény tévéprogram evangélistája. Amikor 1993-ben csalás vádjával pénzügyi és rendőrségi vizsgálat indult az általa vezetett ministry ellen, Tilton azzal volt elfoglalva, hogy elváljon feleségétől, majd három hónappal később egy "független karizmatikus szolgálót", Leigh Valentine-t vegyen el. Az exfeleség, Marte évekkel később az amerikai lap újságírójának így magyarázta tapasztalatait: "Lehetsz fenn a csúcson, majd a mélyben. Bármely prédikátorral megtörténhet, hogy nők és a vágyai csapdába ejtik, ha nem él összeszedett életet, és nem teszi életét átláthatóvá." A bírságok és elvesztett perek miatt pénzügyi csődbe került Robert Tilton gyülekezete az egykori tízezres létszámról mára százötven főre olvadt.

Power Team. Az

Magyarországon egy évek óta itt szolgáló gyógyító evangélista, Jim Sanders képviseli a negatív mintát a házasságról. A Krisztus Szeretete Gyülekezet vezetője több újvilági házassági próbálkozás és válás után végül Magyaroszágra költözve egy itteni magyar tolmácsát vette feleségül.

Hal Lindsey

Van, amikor a diszkréció olyan teljes, hogy a neves keresztény személyiségek családi állapotában bekövetkezett változásokról csak közvetett információkból lehet következtetni. A sok millió példányban eladott, apokaliptikus témájú könyveivel ismertté vált Hal Lindsey első bestsellerét még fényképpel ajánlotta feleségének, a "leghűségesebb társnak", Jannek. Lindsey legutóbbi könyvén viszont a szerző mellett egy újabb feleség, az ifjú Kim tűnt fel. A Magyarországon is ismert keresztény szerző, Bob Larson szintén elvált, bár az életrajz az ő esetében is hallgat a családi hírekről.

Bob Larson. A kultuszok keresztény szakértőjének válásáról szinte semmit sem lehet tudni

Jack Hayford szerint a válási járvány megállításához az első feladat a keresztény vezetőkre (presbiterekre, diakónusokra) vonatkozó bibliai feltételek következetes betartása. Hayford azt javasolja, hogy minden olyan esetben, amikor egy szellemi vezető elválik – akár szándékosan vétkezik, akár képtelen megfelelni a házasságra vonatkozó igei elvárásoknak –, vonuljon vissza hosszabb időre a szolgálatból. Miközben Isten kész arra, hogy akár azonnal elkezdje – megfelelő hozzáállás esetén – az elvált keresztények életében a helyreállítást, a szolgálatba való esetleges visszaállásról csak évek távlatában lehet véleményt mondani. A sztárok esetében pedig a keresztény média felelőssége, hogy ne a kereskedelmi sikert tekintsék a végső mércének, hanem a Biblia elvárásait az erkölcsről és a házasságról.

(Összeállította Morvay Péter)