2001. július-szeptember

Hír-mozaik

Üldözöttek „toplistája”

Az Open Doors World Watch (Nyitott Ajtók Világ Figyelő) üldözési listáján az elmúlt fél év híradásai alapján Türkmenisztán „feljött” az ötödik helyre Szaúd-Arábia, Afganisztán, Laosz és Kína mögé. A szervezet amerikai elnöke, Terry Madison tájékoztatása szerint az országban az elnököt, Saparmurat Niyazovot szinte istenként tisztelik. Mivel azonban a keresztények nem így tekintenek rá, ezért szigorú felügyelet alatt állnak, letartóztatással, bebörtönzéssel és deportálással kell szembenézniük. A gyülekezetek többségét bezáratták, imaházaikat elkobozták vagy lerombolták.

A gyászos toplistát továbbra is Szaúd-Arábia vezeti, ahonnan az év elején több újjászületett keresztényt is száműztek. Az idei év eleje az afganisztáni keresztények számára is a szigor fokozódását jelentette. A tálib rezsim halálbüntetést helyezett kilátásba mindenkivel szemben, aki az iszlámról más vallásra tér át. Annak érdekében, hogy az iszlám törvényeket az egész országra kiterjeszthessék, a hatalom megkülönböztető jelek viselését tette kötelezővé minden nem muzulmán számára ruháján.

Laoszban a hatóságok az elmúlt tizennyolc hónap alatt 58 gyülekezetet zártak be. A 4,5 milliós ország vezetése nyugati importnak tekinti a kereszténységet, amelyet ki akar irtani. A keresztényeket összegyűjtik, bebörtönzik, és fejüknek fegyvert szegezve kényszerítik őket hitük megtagadására, sőt előfordul, hogy aposztáziájuk bizonyítékaként animista rituálékon állatokat kell áldozniuk, vért itatnak velük, és szellemekhez kell beszélniük.

(christiannews)