2000. december

Hír-mozaik

Áttörés Nigériában

Rekord méretű, 1,6 milliós tömeg hallgatta Reinhard Bonnke pünkösdi evangélista igehirdetését november 12-én a nigériai Lagosban. A szervezők adatai szerint a hatnapos evangelizációt összesen mintegy hatmillió ember látogatta meg.

„Nigériában még soha nem fordult elő, hogy egy keresztény esemény ilyen pozitív előjelű felfordulást váltott volna ki” – írta egy helyi újságíró, Wale Fatade. Szerinte más evangélisták is jártak már az országban, de „kiterjedésében egyikük szolgálata sem hasonlítható Bonnkééhoz”.

Reinhard Bonnke evangelizációs szolgálata, a Christ for All Nations (CFAN) jelentése szerint szerint több százezer ember jutott hitre az összejövetelek alatt. A CFAN arról számolt be, hogy több ezren mentek előre imát kérni fizikai betegségekből való gyógyulásért. „Ezek a személyek később bizonyságot tettek arról, hogy meggyógyultak tuberkulózisból, vakságból, süketségből, és daganatok tüntek el a testükből” – mondta a szintén jelenlévő Rodney Thompson, egy floridai orvos a Christianity Today című lapnak. Bonnke külön istentiszteletet tartott a lagosi Sheraton Hotel alkalmazottainak, valamint családtagjaiknak és barátaiknak, ahol mintegy százan fogadták el Jézust megváltójuknak. Reinhard Bonnke a szálloda keresztény igazgatójának személyes kérésére prédikált nekik ott-tartózkodása utolsó napján.

Az összejövetelek látogatottsága és a reakció még a CFAN számára is egyszerűen hihetetlen volt. „Az evangelizáció új dimenziójába léptünk. Hiszem, hogy valamilyen módon Isten megjutalmazott minket azért, hogy kitartóan prédikáltuk az Igét Afrikában” – állítja Bonnke. Nigéria mindig is problémás terület volt a német evangélista számára: 1991-ben a muzulmán többségű Kano államban tervezett összejövetel zavargásokat váltott ki, ami miatt Bonnkét évekre kitiltották Nigériából.

Ez alkalommal Nigéria keresztény elnöke, Olusegun Obasanjo hívta meg Bonnkét az országba. Ebben az évben már két alkalommal is prédikált evangelizációs alkalmakon, és tervei szerint még többször is fog, többek között decemberben Enuguban.

Nigéria stratégiai fontosságú ország, nem utolsósorban hatalmas, sokszínű lakosságának köszönhetően, melynek mintegy fele muzulmán, 40 százaléka pedig keresztény – az arány nagyjából megfelel az afrikai kontinens nagy részén tapasztalhatónak. Nigériában mindennaposak a muzulmán-keresztény konfliktusok, és az elmúlt években több ezren haltak meg a zavargásokban. A muzulmán többségű északi államok közül többen törekszenek a saria, az iszlám törvénykezés bevezetésére.