2013. május

Európa, zsidóság, egyház

Skótok az ígéret földjéről

A Skót Egyházban már több mint egy évtizede zajlik egy anticionista és palesztinpárti mozgalom, aminek elsősorban a helyi palesztin keresztények a zászlóvivői. „Az Izrael földjével kapcsolatos ígéreteket soha nem szabad szó szerint venni vagy konkrét földrajzi helyre vonatkoztatni. Az »Ígéret földje« a Bibliában nem egy hely, hanem egy metafora (…), ami bárhol megtalálható, vagy bárhol felépíthető” – áll az egyház jelentésében, aminek elfogadásáról szavazni fognak.

A dokumentum szerint az, hogy Izrael állama az Ábrahámnak adott ígéret és az ezékieli prófécia beteljesedése, „vitatott” állítás. A Skót Egyház szerint bár igaz, hogy Isten Ábrahámnak és a leszármazottainak ígérte az Ígéret földjét, annak pontos földrajzi helye bizonytalan.

Ephraim Borowski, a Zsidó Közösségek Skót Tanácsának elnöke azt mondta: „A skót zsidó közösség nevében kérjük, hogy vonja vissza az egyház a jelentést. Ha már az egyház nem tud hidakat építeni, legalább tartózkodjon azok felégetésétől.” (www.charismamag.com)