2013. május

Biblia és Sport

Hősként ünneplik a meleg NBA-s centert

Jason Collins bejelentését üdvözölte Obama is

A Sports Illustrated online cikkében tett vallomásával a Washington Wizards centere lett az első az észak-amerikai profi sportok (NFL, NBA, NHL, MLB) történetében, aki nyíltan felvállalta homoszexualitását. Állítása szerint évekig szenvedett attól, hogy titkolnia kell másságát. Fiatalabb korában járt lányokkal is, el is jegyezte a barátnőjét, de „elege lett az öncsalásból”. Bejelentését követően Barack Obama felhívta, hogy elmondja neki: bátor lépésével nagy benyomást tett rá; az elnök felesége, Michelle Obama pedig a Twitteren fejezte ki támogatását: „Nagyon büszke vagyok Önre, Mr. Collins! Ez hatalmas lépés országunk számára!”

Számtalan politikai szereplő (például Bill Clinton), tévés személyiség (például Oprah Winfrey) és a legtöbb NBA-sztár is (például Kobe Bryant, Lebron James, Carmelo Anthony, Jason Kidd, Magic Johnson) méltatta a 34 éves veterán kosaras „nemes” és „bátor” kiállását. Többen Martin Luther Kinghez és Jackie Robinsonhoz hasonlítják. Ez utóbbinak a bőrszíne miatt kellett egyenjogúsági küzdelmet vívnia a baseball világában.

Hatalmas vihart kavart azonban az ESPN munkatársának, Chris Broussard sportelemzőnek az álláspontja, aki nem ért egyet azzal, hogy Jason Collins mindezek mellett kereszténynek vallja magát. Szerinte ez az életmód ellentétes a kereszténységgel, és nyílt lázadás a Biblia és Isten ellen.

Az ESPN később elnézést kért a botrányt keltő állásfoglalás miatt, valamint kifejezte elkötelezettségét a különbözőség mellett, és üdvözölte a kosaras bejelentését. (espn.com / cbn.com / nba.com)