2001. október-december

Aktuális

Tálib intolerancianaptár 2001.

Január

Mohammed Omar molla tálib vezető a Sariat Rádió egyik műsorában bejelenti: minden afgánt, akit a kereszténység vagy a judaizmus tanainak megvallásán, gyakorlásán, illetve terjesztésén rajtakapnak, ki fognak végezni.

Március

Robbanószerek és aknák segítségével lerombolják a Kabultól kilencven mérföldre található Buddha-szobrokat, amelyeket a Bamian-völgy homokkövéből ezerhatszáz évvel ezelőtt faragtak ki.

Május

Afganisztán hindu kisebbségét ruházatukon sárga megkülönböztető jelzés viselésére kényszerítik. Az intézkedést azzal magyarázzák, hogy az iszlám megköveteli a vallási kisebbségek védelmének biztosítását.

Július

Mohammed Omar molla tálib vezető kiadja a külföldi állampolgárok viselkedését szabályozó 14-es számú rendeletet, melynek értelmében háromtól tíz napig terjedő börtönbüntetés, illetve az országból való kitoloncolás szabható ki arra, aki más vallásra próbálja meg áttéríteni az afgán lakosságot.

Augusztus

A tálib vallási rendőrség letartóztatja a Shelter Now amerikai keresztény segélyszervezet két munkatársát, majd két nappal később további hat külföldi és tizenhat afgán munkatársukat Kabulban, akiket szintén illegális keresztény missziós munkával vádolnak. Miután a rendőrség bedeszkázza a Shelter Now élelemosztó helyiségeit, sütödéit és egyéb humanitárius tevékenységet végző részlegeit, a még szabadon levő külföldi alkalmazottak elhagyják az országot. Ugyanebben a hónapban a vallási rendőrség felszámolja az International Assistance Mission (IAM) és a SERVE keresztény segélyszervezeteket.

Szeptember

A tálib Legfelsőbb Bíróság iszlám jogtudósainak bizottsága megkezdi a Shelter Now nyolc letartóztatott tagjának tárgyalását. Másnap a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as merénylettel vádolt, és életfogytiglani börtönbüntetését az Egyesült Államokban töltő Omar Abdel Rahman családja fogolycsere-javaslattal keresi fel az amerikai kormányt. A kabuli hatóságok az IAM további harmincöt afgán munkatársát tartóztatják le.

Október

A menekülő tálib rezsim az éj leple alatt egyik bunkerjébe szállítja a keresztény segélyszervezet nyolc fogva tartott munkatársát. Tálib bíróság előtti tárgyalásuk a folyamatos amerikai csapások miatt halasztódik.

November

Kabul bevétele után kiszabadul a szeptember 1-jén foglyul ejtett nyolc misszionárius. Közülük az amerikai Dayna Curryt és Heather Mercert rokonaik, barátaik örömujjongások közepette ünnepelték a wacói Antiókia Közösségi Gyülekezetben. A közösség huszonnégy órás imaláncot szervezett a fogság több mint három hónapjának minden napjára barátaik szabadulásáért.

(Worthy News)