2001. július-szeptember

Aktuális

Bonnke cáfol

Elhatárolta magát Reinhard Bonnke, az ismert német evangélista attól a nyilatkozattól, amelynek aláírói „feloldozták” a johannesburgi Rhema Gyülekezet pásztorát, Ray McCauley-t a házassága felbomlása miatti felelősség alól (Új Exodus, 2001. május–június, Aktuális rovat). A Charisma News Network által közzétett nyilatkozatban Bonnke leszögezi: nevét tévedésből tüntették fel a McCauley-t támogató keresztény vezetők listáján. A német lelkész szerint McCauley „őszintén bocsánatot kért” tőle e miatt az eset miatt. Bonnke nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy „nagy szomorúságot és csalódást” okozott neki a válásról szóló hír, és hozzátette: „Meggyőződésem, hogy nem szerencsés, amikor a válás okozta tragédián még túl nem jutott vezetők helyzetüket azzal nehezítik tovább, hogy hirtelen új kapcsolatba kezdenek.”

Amint arról korábban már beszámoltunk (Új Exodus, 2001. március), a 27 ezer fős dél-afrikai karizmatikus gyülekezet vezetője tavaly májusban hozta nyilvánosságra, hogy 24 évi házasság után elválik feleségétől, Linda McCauley-tól. Ray McCauley három hónappal később bejelentette, hogy eljegyezte gyülekezetének egyik tagját, a 43 éves Zelda Irelandet. A két gyermekét egyedül nevelő egykori modell, aki korábban már kétszer elvált, és az 51 éves dél-afrikai lelkész idén júliusban látványos külsőségek között kötött házasságot a Rhema Gyülekezet templomában, amelyet a The Sunday Times című lap beszámolója szerint az eseményre „tündérkastéllyá” alakítottak át a látványtervezők – az ifjú pár előtt ötven kislány szórta a virágszirmokat.

Jóllehet Ray McCauley szerint a válást felesége kezdeményezte, Linda McCauley egy, a közelmúltban a legnagyobb dél-afrikai tévécsatornának adott interjúban másképp emlékezett vissza a történtekre. Linda az SABC1 műsorában elmondta: „kényszer alatt” egyezett bele a válásba, és később már hiába próbálta kérni férjét kapcsolatuk helyreállítására.

A johannesburgi esküvőn a Rhema Gyülekezet hatezer tagja vett részt. Ray McCauley a The Sunday Timesnak adott nyilatkozatában cáfolta azokat az újsághíreket, amelyek szerint válása és gyors újraházasodása miatt viták keletkeztek volna a gyülekezetében.

(Morvay Péter)