XIII. évfolyam 1. SZÁM

Kedves Olvasóink!

Mindenekelőtt talán arra kell választ adnunk, miért csak öt hónapnyi szünet után jelentkezünk újra az Új Exodusszal. Januártól, mint ismeretes, megkezdődött a választási kampány, s a politika az egész ország, köztük minden bizonynyal olvasóink – valamint szerzőink, munkatársaink – figyelmét, érdeklődését a szokottnál is erősebben lekötötte. Úgy gondoltuk, ez az atmoszféra nem igazán kedvez a teológiai írásoknak. Jobb, ha újságunk akkor jelenik meg, amikor olvasótábora ismét oda tud rá figyelni.

De ahogyan ez a cikkek olvastán rövidesen a kedves Olvasó számára is kiderül, a választások körüli események egyúttal inspiráltak is bennünket. Lapunk – anélkül, hogy ezt különösebben előre elterveztük volna – ismét meglehetősen egy téma köré szerveződött. Az elmúlt hónapok eseményei figyelmünket az állam, a politika, s ezeknek a szellemi dolgokkal, az egyházzal-egyházakkal való összefüggései felé irányították. Tömegmozgalmak, karizmatikusnak mondott vezetők, állam és egyház szétválasztása vagy együttműködése, vallásszabadság – és mindez a Szentírás fényében.

Miközben kavargott körülöttünk a közélet, a Hit Gyülekezete számára egészen új ajtók nyíltak meg az evangélium hirdetése előtt. Vidám Vasárnap címmel hetente élő adásban közvetíti istentiszteleteinket a Magyar ATV. A vallási műsorok kategóriájában messze rekordnézettségű közvetítéssel új műfaj is született: a "betelefonálós egyház". A beérkező SMS-ekre, hívásokra, e-mailekre részben már a műsor alatt, részben később válaszok is születnek. Az interaktív egyház működését imameghallgatások, gyógyulások, megtérések kísérik, melyek közül néhányról szintén beszámolunk.

A választások után ideje volt most már feldolgoznunk azt is, mi történt velünk az elmúlt négy, nem mondhatni, hogy eseménytelen évben. Számvetést készítettünk a Hit Gyülekezete ellen irányuló APEH- és mindenféle más vizsgálatról, igyekezvén feltárni ezek hátterét is – és ismét megállapíthattuk: „Asztalt terítesz nekem ellenségeim előtt, elárasztod a fejem olajjal…”

A Szerkesztőség